Стрелба с пушка

Стрелба с пушка

Правила

Правила за безопасност при боравене с оръжие

1. Стреля се само с технически изправни оръжия.
2. За стрелба с всяко оръжие се използват само боеприпаси, за които то е конструктивно предназначено. 
3. Всяко оръжие, преди да бъде проверено, се счита за заредено и с освободен предпазител! 
4. Никога не се насочва оръжие към човек независимо от увереността, че то е празно. 
5. Забранява се гледането отпред в цевта на оръжие.
6. При зареждане на всяко оръжие цевта трябва да е насочена в безопасна посока, съобразно обстановката, а на територията на стрелбище - към мишените! Показалецът трябва да е извън спусковата скоба.
7. Стрелбата по цел, намираща се над бетон, камък, лед и вода, е опасна, защото може да доведе до рикошети.
 

Информация

Информация за техниката на стрелба

Стрелба с пистолет

С цел оръжието да бъде употребявано с минимални мускулни усилия, е необходимо тялото на стрелеца да бъде изправено, с равномерно разпределена тежест върху двата крака с изправени колене и стъпала, разтворени на ширината на раменете под ъгъл около 40°. Оръжието се държи с една, изпъната ръка, като се повдига до височината на очите и се насочва напред към мишената, като тялото прави леко компенсаторно накланяне в обратна посока. Главата е обърната с лице към целта, а свободната ръка е отпусната или за предпочитане за опора се поставя на кръста. 
Захващането на оръжието трябва да бъде винаги еднообразно, за да се осигури точна и групирана стрелба. За целта оръжието се хваща за цевта с лявата ръка и се поставя в дясната, като дланта първо е широко отворена, за да започне обхващането от меката част между палеца и останалите пръсти. След това пръстите се затварят около ръкохватката здраво и плътно, като се цели линията на цевта на оръжието да стане продължение на подлакътната кост на ръката. Показалецът се поставя на спусъка, а палецът на ръката ляга плътно от лявата страна на ръкохватката.

Контролирано дишане

По време на вдишване гръдно-коремната област се разширява и избутва ръката с оръжието нагоре и извън мишената, а при издишването - обратно. За да се компенсира това, дишането трябва да бъде нормално, като преди изстрела се правят 1-2 по-дълбоки вдишвания и издишвания, след което се издишва и дъхът се задържа. Тогава в течение на 5-8 секунди оръжието остава неподвижно. След това ръката започва леко да потрепва, защото в кръвта остава все по-малко кислород. Дулото започва да описва спирали, диаметъра на които се увеличава по време на прицелването. По този начин колкото по-дълго стрелецът се цели, толкова по-малка е вероятността за точен изстрел. Затова изстрелът трябва да се даде веднага, след като е задържано дишането, но така, че да не се провали. Колкото повече усилие влагате да сте точен, все повече се напрягате. Колкото повече се стремите да спрете потрепването на ръцете си, толкова повече резултата е обратен, или с други думи, колкото повече се отпуснете, толкова по-добър ще е изстрелът ви.

Прицелване

Прицелването се състои в поставяне на една права линия на водещото око на стрелеца, мерника, мушката и прицелната точка (мишената). Ръчното огнестрелно оръжие (пистолети и револвери) по правило се изработва с открити мерни прибори, при които прицелването е правилно тогава, когато върхът на мушката се разполага симетрично в средата на U-прореза на мерника и на едно хоризонтално ниво с нейния горен ръб. Това разположение на мерните прибори спрямо окото на стрелеца се нарича "равна мушка". Точния изстрел се получава, когато мишената "кацне" на "равната мушка" на стрелеца. Правилното насочване и фокусиране на погледа трябва да бъде към мушката. Препоръчва се усвояването на бинокулярното прицелване, с две отворени очи, като визирането на прицелната линия, която представлява разстоянието между мерника и мушката при открит прицел. В процесa на прицелването понякога се губи ориентация по хоризонтала и оръжието се накланя надясно или наляво спрямо вертикалата, при което куршумът се измества или накланя в същата посока. Причината за това е, че куршумът, за да попадне в желаната от стрелеца точка, първо се издига нагоре по своята траектория, след което пада вертикално надолу. При стрелба на по-къси дистанции до 30 метра отклонение при фактори като разстояние, вятър и деривация, е пренебрежимо малко и траекторията на куршума е практически права линия, но във всички случаи дръжте оръжието си вертикално изправено 

Спускане

Повечето ръчни оръжия имат предварителен или празен ход на спусъка си. Спусъка трябва леко да се натисне, за да се "обере мекия спусък", след което да се провери отново прицелването и да се продължи леко натискането. Различните оръжия имат различно дълъг предварителен спусък.

Изстрел

Когато се стигне до произвеждането на самия изстрел, спусъкът трябва плавно да се натисне, а не да се дърпа. Рязкото дърпане може да отклони равната мушка на оръжието от целта. Натискът трябва да става плавно по направлението на осовата линия на цевта, с цел да не се наруши при изстрела стабилността на равната мушка спрямо мишената. Натискът върху спусъка се извършва само от показалеца, а всички останали пръсти само придържат ръкохватката.
Оптималното време за натискане на спусъка, без да се нарушат останалите елементи, е 2-5 секунди. Ако стрелецът не успее да произведе изстрел през това време, то по-добре е да го откаже и след кратка възстановителна почивка да повтори всичко отначало.

Екипировка

Предлагаме широка гама от пневматични оръжия – пушки и пистолети 4,5 мм и 5,5 мм. 
Пневматични пушки марка Славия, модел 601, сила на изстрела 180 м/с, 4,5 мм.
Пневматични пистолети марка Славия, модел ТХТ, сила на изстрела 160 м/с, 4,5 мм.
Съчмоуловители – метални кутии с размер на стандартни мишени за стрелба с пневматично и малокалибрено оръжие.
Мишени – стандартни марка Gamo и триизмерни мишени.
 

Цени

     Цена на предлаганата услуга за един участник, при начален пакет е 7 лева, който включва:
          •  Инструктор
          •  Наем на екипировка
          •  10 изстрела с пушка или
          •  10 изстрела с пистолет
     При пакет от услуги и големи групи участниците ползват преференциални цени.