Стрелба с лък

Стрелба с лък

Правила

 Състезанията на открито, при които се стреля по мишена, се провеждат индивидуално и отборно в две категории: рекърв и компаунд. При индивидуално състезание участниците в квалификации изстрелват по 36 стрели от всяка от следните дистанции:
•    Мъже: 90, 70, 50 и 30 метра
•    Жени: 70, 60, 50 и 30 метра
Всеки стрелец изстрелва общо 144 стрели (4x36). Квалификациите се провеждат през първите 2 дена от състезанието, като могат и да се провеждат и под формата на Олимпийски кръг, в който всеки състезател изстрелва общо 72 стрели (2х36) от дистанция 70 метра по мишена с диаметър 122 см. Най-добрите 64 мъже и жени във всяка категория продължават в следващия етап – елиминации и финал. В зависимост от позицията си в края на квалификациите, се определя схема за елиминациите, първия срещу последния, втория срещу предпоследния и т.н. Стреля се 70 метра за мъже и за жени. Състезателите изстрелват 4 серии по 3 стрели или общо 12 стрели по мишена с диаметър 122 см. Имат на разположение 2 минути за всяка серия. Осемте най-добри състезатели продължават на финал. Всеки стрелец изстрелва 4 серии по 3 стрели (12 стрели) на отделна мишена, като участниците ще се редуват на всеки изстрел. Всеки стрелец има 40 секунди за изстрелване на една стрела. 
При отборните състезания всички членове от един отбор трябва да са от еднакъв пол, категория и да са от една и съща страна. Всеки от 16-те мъжки и женски  отбора във всяка категория е съставен от 3-мата състезатели показали най-добри резултати от индивидуалните квалификации. Ако са налице по-малко от 16 отбора в която и да е категория, то тогава само най-добрите 8 отбора ще участват в елиминациите. Мишената е с диаметър 122 см, поставена на 70 метра и за мъжете и за жените. Изстрелват се общо 24 стрели: 4 серии, всяка една състояща се от по 6 стрели. Всеки член от отбора изстрелва 2 стрели всяка серия (2 стрели х 3 стрелци х 4 серии = 24 стрели). И от тримата стрелци се изисква да са изтреляли стрелите преди определеното време от 4 минути. Състезателите могат да стрелят, в каквато и да е последователност и могат да стрелят по 1 или 2 стрели всеки път, когато застанат на линията за стрелба. 

Финалните кръгове започват с полу-финалите. Загубилите на полу-финалите се състезават за бронзовия медал, а победителите - за златния и сребърния медал. 

ЕТАПИ НА СТРЕЛБАТА С ЛЪК

 Позиция на стрелеца - стрелецът трябва да е изправен, като краката му са разположени от двете страни на линията за стрелба. Краката не трябва да са прекалено разтворени, а просто да са подравнени спрямо ширината на раменете, като тежестта на тялото се разпределя поравно между двата крака. Препоръчват се две разновидности на разположение на краката: затворена позиция и отворена позиция.
След като веднъж вече е избрана позицията на краката, тя трябва да се прилага по един и същ начин всеки път.
Захват на лъка - трябва да поставите ръката си върху ръкохватката на лъка. Основата на мускула на палеца трябва да е разположена върху мислено прекараната вертикална линия на ръкохватката. По време на опъването на тетивата, напрежението трябва да се поеме от мускула на палеца и директно да продължи към китката. Добрата опора е изключително важна.
Захват на тетивата - тетивата на лъка се хваща с показалеца, средния и безименния пръст, чрез напалчик на първите фаланги на посочените по-горе три пръста. Не трябва да има напрежение в китката на ръката, с която се опъва тетивата. Ръката трябва да продължи естествения си ход плавно назад, придвижвайки се по врата на стрелеца при отпускане на тетивата. При лъковете тип Компаунд, тетивата на лъка се хваща на точно определено място със специален спусък. Спусъкът е прикрепен към ръката, с която стрелеца опъва тетивата и той не трябва да е нито прекалено стегнат, нито прекалено хлабав. При натискането на спусъка стрелата излита.
Освобождаване на тетивата - Спускането е важен момент, защото изстрелът не завършва с изстрелването на стрелата. В момента на освобождаване на тетивата, стрелецът трябва да е неподвижен с изключение на ръката, с която изтегля, спуска и завършва изстрела. За да освободите правилно тетивата, трите пръста трябва да пуснат тетивата по едно и също време, което ще и позволи да се отдели от пръстите с възможно най-малкото отклонение. Ръката трябва да продължи свободно движението си назад по протежението на врата. Стрелецът трябва да си почива след всеки изстрел, за да позволи на мускулите да се възстановят от натоварването около 20 - 25 секунди.

Информация
 

Стрелбата с лък датира от дълбока древност. За първи път е включена в Олимпийските игри през 1900 г. като спортна дисциплина. Всеки отбор се придържал към различни правила и различни стилове на стрелба. Станало твърде хаотично и било невъзможно да се продължава така. Стрелбата с лък била отново включена в Олимпийската програма през 1972 година. Популярност придобива през 1984 година. След което се провежда традиционно на всеки 4 години. 

ВИДОВЕ СТРЕЛБА С ЛЪК

Стрелба по мишена на открито - състезания на открито, при които се стреля в мишена. Провеждат се на голямо равно пространство в две категории: Рекърв и Компаунд.
Стрелба по мишена на закрито - състезания на закрито, при които се стреля в мишена. Провеждат се най-често през зимата, в двете категории Рекърв и Компаунд.
Стрелба с лък в пресечена местност - първото Световно първенство се е състояло през 1959 г., а сега се провежда на всеки две години. 
Биатлон с лък - тази дисциплина е комбинация между стрелба с лък, тип Рекърв и ски-бягане през пресечена местност. Има две пози, от които състезателите трябва да уцелят мишените – коленичейки и изправени. Дистанцията, на която се стреля е 18 метра, а мишените са с диаметър 16 см.
Бягане и стрелба с лък - дисциплината е съчетание между стрелба с лък и бягане през пресечена местност. Летен вариант на биатлон с лък.
Триизмерна стрелба с лък - това е нов вид спортна дисциплина. Стрелбата се изпълнява по обемни (триизмерни) мишени, макети на диви животни, които са разположени най-често в горски терени, при това с положение налагащо стрелба, която не е в хоризонтална посока. Това означава, че мишените са поставени по клоните на дървета, върху камъни, на островчета в реки, по пътеки, в дерета и т.н.

Екипировка

Лък 
Класически, тип Рекърв – преведено - извит назад. Краищата на рамената са извити в посока обратна на стрелеца, когато лъкът се държи в позиция за стрелба. Техническата разлика между класическия лък и другите видове е, че при опъването на тетивата, тя докосва рамената на лъка. Това е единственият вид лък, който се ползва по време на Олимпийските игри и е най-широко използвания лък от Европейските и Азиатските състезатели.

Крага
При работата на лъка тетивата се движи близко до опорната ръка като след изстрела тя извършва затихващи вибрации във всички посоки. Понякога допирът с ръката е доста болезнен, затова използването на крага е задължително. Крагата предпазва опорната ръка от удар на тетивата и може да обхваща само предмишницата или цялата лакътна става. Тя може да е направена от кожа или пластмаса. Различните производители предлагат различни по форма и размери предпазители за ръка. 
 
Напалчик
Целта му е да предпазва пръстите на стрелеца от травми при изстрела. При по-силните лъкове спомага за достигане на еднообразие при изстрелите, което води до стабилни резултати.
При начинаещите стрелци е добре първите опити да са без предпазител, за да се почувства тетивата и заучи правилно захвата. При традиционните и дългите лъкове се използват цели ръкавици или напръстници за всеки пръст поотделно.
Материалът, от който са изработени (обикновено кожа) е от изключително важно значение.  

Нагръдник
Предназначението на нагръдника е да подсигури свободна площ при работата на тетивата, прибирайки плътно облеклото на стрелеца. При жените е задължителен. Според правилника на FITA, фланелките на стрелците трябва да бъдат с ръкави. Понякога страничният вятър е причина тетивата да променя своята траектория след допиране на ръкавите, което води до лош резултат. 
Може да е направен от кожа или друг материал.
  

Колчан 
В колчана стоят стрелите на състезателите. Производителите предлагат доста различни модели, измежду които състезателите могат да избират. Професионалните модели са по-функционални, обикновено направени от кожа, като в тях освен стрелите могат да се държат и други неща, например: гума за вадене на стрели, химикалка и тефтер за записване на резултати и т.н.

Цени

     Цена на предлаганата услуга за един участник, при начален пакет е 6 лева, който включва:
          •  Инструктор
          •  Наем на екипировка
          •  9 изстрела
     При закупуване на допълнителни стрели:
          •  18 броя - цена 10 лева
          •  39 броя - цена 20 лева
     При пакет от услуги и големи групи участниците ползват преференциални цени.